Pedrosa en Zarco over gevecht voor overwinning in Valencia

Dani Pedrosa won de laatste race van het seizoen in Valencia. De kleine Spanjaard kreeg het zeker niet cadeau, want hij passeerde in de laatste ronde Johann Zarco die grotendeels de race aanvoerde. De reacties van Pedrosa en Zarco na afloop van de wedstrijd.

Johann Zarco voerde grotendeels de wedstrijd aan in Valencia. Lang leek Marc Marquez zijn voornaamste bedreiging te zijn, maar toen die bijna crashte kreeg Zarco het aan de stok met Dani Pedrosa. De Ducati’s van Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso crashten in dezelfde ronde kort achter het leidende tweetaal, waardoor Zarco en Pedrosa het gingen uitmaken voor de overwinning.

Zarco reed lang aan de leiding, maar bij het ingaan van de laatste ronde plaatste Pedrosa een geslaagde inhaalactie in de eerste bocht. Vervolgens wist Pedrosa de sterk rijdende Monster Yamaha Tech3 rijder achter zich te houden en zijn tweede race van het seizoen. Met zijn overwinning ging Pedrosa voorbij aan Valentino Rossi en werd vierde in het eindklassement.

Voor Zarco was de tweede plaats een evenaring van zijn beste uitslag in de MotoGP, want in Frankrijk kwam hij ook al als tweede over de eindstreep. Zarco was misschien wel de grote verrassing van het seizoen en werd veruit de beste rookie met een keurige zesde plaats in het eindklassement. De reacties van zowel Pedrosa als Zarco na afloop van de laatste race van het seizoen 2017.

PEDROSA: ‘Uiteraard ben ik heel erg blij, omdat een overwinning en overwinning is en het was een zwaar bevochten zege. Vandaag hadden we de kans, omdat ik een hele goede start had en de afstelling werkte goed. Het circuit was niet gemakkelijk omdat de grip aan de voorkant niet perfect was, want in feite waren er veel crashes in de race. Ik zat net achter Marc (Marquez) toen hij zich redde en dat was ongelofelijk. De rook, het geluid, de snelheid; indrukwekkend! Ik besefte dat de baan een limiet had, misschien omdat de achterkant meer grip had, waardoor de voorkant werd weggeduwd. In de laatste drie ronden gaf ik alles om Johann (Zarco) voorbij te gaan. Hij was zo goed in de bochten, maar uiteindelijk passeerde ik hem in de laatste ronde. Ik ben zo blij dat ik voor mijn thuispubliek heb gewonnen en deze overwinning is voor mijn familie, vrienden, fans en het team. Het was een fantastische dag voor ons allemaal, met Marc (Marquez) als wereldkampioen en we hebben de constructeurs- en teamtitel te pakken. Ik ga ook nog eens een plaats omhoog in het kampioenschap en dat is ook geweldig.’

ZARCO: ‘Ik ben erg blij met deze race omdat ik competitief genoeg was om voor de overwinning te vechten. Zoals ik na de kwalificatie al zei, ik weet dat het mogelijk is omdat ik alle elementen heb die nog zijn om een overwinning te behalen. Toen ik Marquez voelde, die zeer sterk was, had ik het onder controle, maar wilde niet dat hij de kans kreeg om weg te rijden. Eerste of tweede finishen verandert niets aan de racekwaliteit die ik heb beleefd. Ik kan niet genieten van dit moment en het moet voor Dani (Pedrosa) ook geweldig zijn. Hij passeerde mij op een goede manier in de eerste bocht van de laatste ronde. Hij wachtte eventjes, zodat ik niet goed de hoek in kon. Ik verloor teveel en toen ik hem weer probeerde te achterhalen, crashte ik bijna. Deze tweede plaats is de beste manier om het seizoen af te sluiten.’

Foto: Red Bull G&G