Marquez pakt zesde titel: ‘Onze mentaliteit was de sleutel tot succes’

Marc Marquez veroverde zondagmiddag zijn zesde wereldtitel en zijn vierde in de MotoGP. Met zijn 24 jaar is Marquez de jongste rijder ooit met zes titels op zijn naam. De reactie van wereldkampioen na afloop van zijn spectaculaire race in Valencia.

Marc Marquez begon zondagmiddag met 21 punten voorsprong aan de laatste race van het seizoen op zijn enig overgebleven concurrent Andrea Dovizioso. Wanneer je dan ook nog vanaf pole position mag vertrekken en Dovizioso start op plaats negen, dan is er niets aan de hand zou je zeggen. In het eerste deel van de race reed Marquez gecontroleerd achter Johann Zarco in tweede positie, tot zeven ronde voor het einde. Marquez nam de leiding over, maar crashte vervolgens bijna in de eerste bocht.

Met een geweldige save kon Marquez ervoor zorgen dat hij niet crashte. Na een uitstapje in de grindbak kwam hij als vijfde weer de baan, ook een veilige positie voor de 24-jarige Spanjaard. Een ronde later was Marquez helemaal sterk van de titel toen Dovizioso en ook Jorge Lorenzo voor hem onderuit gingen. Marquez reed in de slotfase eenzaam naar de derde plaats.

Marquez pakte hierdoor zijn vierde MotoGP-titel uit vijf seizoenen in de koningsklasse. Het is voor Marquez zijn zesde wereldtitel, nadat hij ook al eens kampioen werd in de 125cc en Moto2. Marquez won in 2017 zes wedstrijden en pakte in totaal twaalf podiumplaatsen. Uiteraard was Marquez helemaal door het dolle heen met het behalen van de titel. De wereldkampioen had het volgende te vertellen na afloop van de wedstrijd.

MARQUEZ: ‘Ik leef in een droom. ‘Zes titels’, dat zijn grote woorden. Ik ben ongelofelijk blij omdat we dit jaar zo hard gewerkt hebben. De race was ongelofelijk spannend en opwindend, met een beetje ‘Marquez stijl’. Ik maakte een fout, maar had ook mijn beste save van het jaar. Vanaf dat moment probeerde ik de race gewoon goed af te maken. Ik vind het jammer dat Andrea (Dovizioso) niet is gefinisht in de race, zoals hij dat verdiende. Hij had een ongelofelijk seizoen en ik had graag met hem op het podium gestaan.’

‘Onze mentaliteit was dit jaar de sleutel tot het succes. In onze wereld is het erg belangrijk om tijdens de moeilijke momenten positief en gemotiveerd te blijven. Er zijn wat dingen gebeurt aan het begin van het seizoen, maar toen we wisten hoe dit op te lossen was, ging alles beter. Felicitaties aan Honda en het team voor de triple. Het is een geweldige prestatie. Om de titel te winnen in de laatste race van het seizoen voor mijn thuispubliek is één van de best mogelijke dingen, heel speciaal. Nu gaan we genieten met het hele team en mijn familie, vervolgens zullen we naar volgend seizoen gaan toewerken.’