Dutch Motorsport stopt: ‘Het was geweldig!’

‘Dutch Motorsport stopt als nieuwswebsite’, is iets dat ik met zeer dubbele gevoelens aan jullie bekend maak. Ik volg de motorsport al volop sinds ik een paar jaar oud ben en ruim drie jaar geleden besloot ik iets die passie te gaan doen. Ik vertelde mijn broer Bernd in het najaar van 2014 over mijn plannen om een nieuwssite op te zetten en hij stapte gelijk in bij dit project.

Het doel van Dutchmotorsport.nl was om onderscheidend te zijn en een nieuwspagina op te zetten waarbij de Nederlandse coureurs altijd de hoofdrol speelden. Ook wilden we graag het persoonlijke verhaal vertellen van de rijders, dat gingen we onder andere doen door middel van vraaggesprekken en columns. Dutch Motorsport leek ons de perfecte naam voor onze nieuwsbron.

We begonnen begin 2015 via social media en dit sloeg gelijk aan. Al binnen een paar weken begrepen we door het snel groeiende aantal volgers op voornamelijk Facebook, dat er veel mensen enthousiast waren over Dutch Motorsport en zo werd de website DutchMotorsport.nl gebouwd in samenwerking met Website Delivery. Sinds dat de website eind april 2015 live is gegaan zijn de bezoekersaantallen praktisch iedere maand gestegen, wat uiteraard zeer veel motivatie gaf. Deze groei heeft vanaf het tweede deel van het seizoen 2016 nog eens een zeer flinke boost gekregen, die eigenlijk tot op de dag van vandaag voortduurt. Meer dan twaalfduizend volgers op Facebook met een bereik van zo’n 70.000 tot 100.000 mensen per week. En een website die tussen de 1000 en soms wel 5000 keer per dag bezocht wordt. Trots!

Ook was het geweldig om te zien dat er al snel een vast Dutch Motorsport team ontstond. Naast mijn broer Bernd werden fotografen Henk Mannes, Niels Breider, Henk Teerink en Damon Teerink ook al snel onderdeel van een hecht team. Datzelfde gold voor Thijs Schippers en Martin van Ellinckhuijzen, die op de achtergrond veel zaken voor Dutch Motorsport hebben gedaan. We werden een hecht team met mensen die allemaal een passie hebben voor de sport. Ook bouwden we mooie samenwerkingen op met internationale fotografen als Philippe Damiens (WorldSBK), Dominik Lack (MotoGP/WorldSBK) en David Johnston (BSB).

Drie jaar lang hebben we met Dutch Motorsport boven op het nieuws gezeten en waren we veel aanwezig bij internationale en nationale evenementen. De meeste uren hebben we uiteraard doorgebracht op het TT Circuit Assen, die ik bij deze ook wil bedanken voor hun steun! Voor iemand met zoveel passie voor de motorsport is het geweldig om deel uit te maken van ‘de wereld’ en in contact te staan met de rijders en teams.

We hebben geweldige momenten mogen meemaken met onder andere Michael van der Mark en Bo Bendsneyder in het wereldkampioenschap. Maar daarnaast was het ook geweldig om Team Streuer wereldkampioen te zien worden en andere internationale en nationale titels mee te maken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Danny de Boer in het IDM. Daarnaast mochten we diverse geweldige overwinningen zien van de Nederlanders, waarbij wij vaak juichend in de persruimte stonden. Helaas hebben we meegemaakt dat het schrijven over deze prachtige motorsport een keerzijde heeft, zoals bij het overlijden van Nicky Hayden en Jochem van den Hoek. Vanaf de start van Dutch Motorsport hadden wij een goed contact met Van den Hoek en het was dan ook enorm heftig om over zijn overlijden te moeten schrijven tijdens de Isle Man TT.

Maar wat overheerst zijn toch de geweldige evenementen en momenten die we hebben meegemaakt met natuurlijk de Dutch TT. Maar ook de World Superbike weekenden op Donington Park en Portimão en de bezoeken aan het IDM waren voorbeelden van het voorrecht om voor Dutch Motorsport te mogen schrijven in de verschillende persruimtes. De groei van Dutch Motorsport bleef dan ook niet onopgemerkt bij bedrijven. In de loop van de jaren hebben wij meerdere bedrijven als partner mogen verwelkomen bij Dutch Motorsport en deze adverteerders maakten het dan ook mogelijk om de bovenstaande evenementen te bezoeken. Dank daarvoor!

Om drie jaar lang dagelijks boven op het nieuws te zitten en op deze manier topsport te bedrijven, naast je 40-urige werkweek, vergt zoals jullie kunnen begrijpen enorm veel, zo niet praktisch al je vrije tijd. Ik heb altijd gezegd: ‘We doen het goed of we doen het niet’. Om dit drie jaar lang dagelijks bij te houden is alleen te doen wanneer ik er volledig voor ging en ik heb er ook nog steeds volop plezier in. Ik kreeg dit jaar echter wel door, dat ik het op deze manier niet nog jaren kon volhouden. Ook vroeg het veel geduld en medeleven van de mensen om mij heen, als ik weer eens iets moest afzeggen omdat ik aan de slag moest met een nieuwtje.

Ik wil voorkomen dat de website langzaam afdaalt in scherpte en kwaliteit. Dit past gewoon niet bij mij en tevens niet bij de rest van het team. Daarom heb ik, in goed overleg met het team, besloten dat Dutch Motorsport stopt als nieuwswebsite. Stoppen op je hoogtepunt noemen ze dat en ik neem dan ook met zeer gepaste trots afscheid van het tijdperk van de nieuwssite Dutch Motorsport.

Hoe nu verder? Daar ben ik nog niet over uit. Ik zal sowieso wel dingen blijven doen in de motorsport, daarvoor is mijn passie simpelweg veel te groot. Misschien wil ik wel dingen gaan doen voor of schrijven voor teams, rijders of andere partijen in de motorsport, of misschien gaat de naam Dutch Motorsport op een andere manier wel verder. Maar dat laat ik de komende weken of maanden ook een beetje op mij afkomen. Ik heb in de afgelopen jaren veel mensen leren kennen en vriendschappen opgebouwd die zeker niet verloren zullen gaan.

Ik wil alle mensen die in de afgelopen jaren iets voor Dutch Motorsport hebben betekent heel  hartelijk bedanken en tevens de rijders en teams die ons met open armen hebben ontvangen! In het bijzonder wil ik mijn vriendin bedanken die mij altijd heeft gesteund en grote dank aan de ‘Dutch Motorsport Crew: ‘HET WAS GEWELDIG!’

Asse Klein