Column Robert Schotman: het Yamaha VR46 Master Camp

Tijdens de World Superbike ronde in Assen worden mijn bLU cRU collega’s en ik bij elkaar geroepen voor een kort bericht. Er wordt verteld dat er goed nieuws is; ‘Jullie zijn door Yamaha en VR46 uitgenodigd om naar het Yamaha VR46 Master Camp te gaan.’ Drie maanden later is het zover, het programma begint. Samen met Joey Litjens stap ik in het vliegtuig richting Italië. We krijgen bij ontvangst van Uccio (Alessio Salucci, Valentino Rossi’s rechterhand) een flink pakket met kleding, alles moet er uiteraard gelikt uitzien.

Het is behoorlijk warm dus er wordt maandag gestart met een medische check voordat we een korte fitness-sessie hebben. Er werd bij de drie fitness-sessies die er in de week waren rustig aangedaan tot mijn verassing. Het werd echter al snel duidelijk waarom, toen we op de VR46 Motor Ranch waren aangekomen. Op het mooie flattrack circuit van Rossi reden we op maandag en dinsdag alleen met de bLU cRU rijders en de trainer en flattrack expert, Marco Belli. De VR46 Academy rijders waren er nog niet bij. Voor mijzelf was het rijden op de Ranch een flinke uitdaging. Het was mijn eerste serieuze off-road ervaring en ik had daardoor moeite met de anderen mee te komen. Ik heb echter veel geleerd en kon steeds beter omgaan met de continu glijdende en bewegende YZ250F motor.

Woensdag gingen we naar Misano en daar was hij dan toch aanwezig: Valentino Rossi. Ik reed met de overige bLU cRU rijders op een YZF-R3 terwijl de VR46 Academy rijders op een YZF-R6 het circuit op gingen en Rossi reed met een YZF-R1. We gingen weliswaar tegelijk de baan op, maar er werd niet echt samen gereden. Er zijn echter maar weinig dingen heel veel mooier dan dat een VR46 rijder of Rossi zelf voorbij komt en je ze een aantal bochten goed kan volgen. Alhoewel er voor mij iets nog mooiers gebeurde in Misano. Rossi remde me er uit, maar hij moest daarvoor zo laat remmen dat hij wat wijd ging. Ik zag een kans en pakte hem en ging hem gelijk terug voorbij. Mijn grote doel voor het Master Camp was dus behaald; Rossi volgen of zelfs inhalen.

We eindigden de dag met een theorieles over de werking van de vering, gegeven in het hoofdkantoor van Andreani Group. Dit werd gevolgd door een college van Yamaha Motor Racing Srl Managing Director Lin Jarvis, die ons meer vertelde over professioneel werken in de motorsport-industrie.

Donderdag gingen we opnieuw richting Misano, maar we pakten de afslag naar het kleine circuitje, Misanino. Daar begonnen we op 50cc 2-takt (MiniGP) motoren en stapten vervolgens in de karts. Een middag veel fun maken op het kartcircuit met andere woorden. Waar ik op de Ranch moeite had het tempo bij te benen, wist ik hier en in Misano gelukkig wel goed mee te komen. Sterker nog, ik was zo goed als de snelste van de bLU cRU rijders. Zo lijk ik dan toch iets meer talent te hebben op het asfalt. Ook op Misanino reden we zonder de VR46 Academy rijders, behalve Moto3-coureur Nicolò Bulega, die ons wat tips gaf over versnellingen en dergelijke.

Vrijdag was de laatste dag van het Master Camp. ’s Ochtends een paar wedstrijdjes op de Ranch en ’s middags een hele nuttige cursus over vering en motorafstelling en tot slot de afsluiting van het Master Camp. Al met al was het een unieke ervaring en een week die ik niet snel meer vergeet.

Robert Schotman

Hierbij nog een link naar één van de gave filmpjes van het Yamaha VR46 Master Camp: Yamaha VR46 Master Camp Video

Foto's: Yamaha Motor Racing Srl